Het vliegseizoen 2013 wordt gestart met 20 koppels oude duiven. Er wordt gespeeld op dubbel weduwschap dus wordt er met zowel de doffers als de duivinnen gevlogen. Dit systeem werd door ons als een van de eersten vele jaren terug gehanteerd, en hebben hier nooit problemen bij ondervonden. Duiven moeten bij thuiskomt van een zwaardere vlucht  toch even bijkomen voor ze weer met drang naar de partner gaan.

 

Voor eigen gebruik worden er een 60 tal jongeduiven gekweekt en deze worden gespeeld vanaf het schabje, Dus doffers en duivinnen blijven tot aan de laatste vlucht in het zelfde hok. Ze worden een 10 maal opgeleerd en wij beginnen niet eerder op te leren totdat de jongen één tot anderhalf uit zich zelf trainen. Wel worden ze dan voor de eerste keer direct naar een afstand van 15 a 20 km gereden. En de tweede of derde keer "hangt af van de vorige opleer" worden ze 1 voor 1 gelost zodat het alleen thuiskomen hun direct wordt aangeleerd.

 

De 20 Doffers zijn gehuisvest in een stenen zolderhok waar de bakken in een L vorm zijn geplaatst om de onderlinge strijd aan te wakkeren "zien ze elkaar zitten" De Duivinnen zitten eveneens in dit zolderhok maar dan opgesloten in een loketkast waar ze ook in worden gevoerd en kunnen drinken. Het gehele zolderhok waar ook de jongen nog in zitten is in een hemels blauwe kleur geschilderd. Dit om de duiven te laten wennen aan de blauwe lucht die er vooral is bij zomers helder weer met een oosten wind.  Ook blijkt de blauwe kleur positief te werken op de duif die hierdoor op begint te bloeien. Het hok van de jongen is geheel afgesloten, hier aan vast zit een mooie/grote vollierre waar de jongen vanaf s'morgens vroeg tot s'avond net voor het verduisteren inzitten. Ze worden dan naar boven geroepen om ze af te voeren. en zo via een tijdschakelaar worden verduisterd.